Knallstart på 2021 med å lære tankesettet for varig livsstilsendring... Se webinaret for hjelp med en grundig opprydding i tankesettet ditt rundt mat og vekttap

6 STORE tabber som forteller deg om du mislykkes før dietten engang starter!

mislykket diett Jun 15, 2020

 

 

 

Her kan jeg love flere godbiter enn du har lest noe annet sted!

 

 1. Du tenker at alt finnes gratis på nettet og dette klarer du selv!

 

NEI… dette er ikke et salgstriks. Du tenger ikke sette deg i gjeld til langt over ørene for å nå vektmålet ditt, det trenger faktisk ikke koste deg en krone, men gratis rådene på nettet MÅ du være obs på.


  

En liten avstikker:

Å kutte godteri i seg selv kan spare deg for MANGE kronasjer.. DET er dyrt det…

Jeg utfordrer deg til å betale godteriet for seg selv hver gang du er i butikken. Så ser du faktisk pengeslukket.

Så det å gå ned i vekt kan faktisk spare inn en del på matbudsjettet.. Ihvertfall hvis du er som meg og lett kunne sluke en melkesjokoladeplate eller to... Vipps så har du spist 80kr og 2240kalorier.. Det kunne vært 2 middager det.. 😓

 

Jeg var som regel alltid bestemt på å klare vekttap SELV. Hva er visten med å bruke penger på noe du vet hvordan gjøres?

OG du har du all informasjonen i verden på fingertupppene!

 

JEG SLUKTE «10 tips til vektnedgang» og «6 STORE tabber som forteller deg om du mislykkes før dietten engang starter!» RÅTT – like rått og raskt som 3 plater med melkesjokolade på en god dag.

 

Satt i timesvis hver dag og leste googleside ned og googleside opp.

 

All den informasjonen hindret meg fremgang av 2 grunner

1. Jeg lette og lette etter løsningen på matvarer som var bra å spise, dietter som "fungerte optimalt", hvordan minimere sulten, 
jeg scrollet i timesvis for å holde meg opptatt og ikke spise noe.

MEN med all infoen kan du manipulere svarene du får, ubevisst eller ikke! 
For eksemple:

--Ville jeg ha sjokolade kunne jeg finne ut hvorfor det var bra på diett.

--Var jeg super motivert og klar for å gjøre alt for en flat mage søkte jeg på strenge dietter og faste. Og fant gode argumenter på hvorfor det var bra!

 

Jeg fant derimot aldri en løsning som kunne passe, jeg bare hoppet rundt og trodde alle andre hadde svaret og jeg var håpløs.


 

2. Jeg gav meg for raskt med diettene fordi jeg ikke trodde de fungerte eller enda oftere, det frista sånn med sjokolade eller mer mat. Uten at jeg egentlig skjønte hvorfor..

Jeg trodde det var sulten som første meg til spisetrang og overspising... Jeg forsøkte å løse det med dietter eller mindre trening... Jeg hadde en coach til 20.000kr mnd en gang... Men jeg ville være flink og overtalte nok meg selv i stor grad også til å fortelle meg at jeg var flink, men vekta viste noe annet..

Såå rett tilbake til google.. Hva er svaret?? Hva er galt med meg??

Det er 1000vis av artikkler som ventet i kø for å vise meg HVORFOR det ikke fungerte for meg og de var så greie å pekte meg i en ny retning:


DET ER DETTE SOM ER LØSNINGEN, det der fungerer ikke pga hormoner som går i kryss og tvers,, og løsningen ligger i disse lykkepillene… OG i dag er du heldig for I DAG OG bare i dag får du disse lykkepillene til en superpris. Hjelpes….

 • Hvordan takle sulten?
 • Hvordan finne sunne lav kalori søtsaker?
 • Hvordan spare inn litt kalorier her og litt kalorier der?
 • Hvilken diett er best?
 • Hvor mange proteiner burde jeg spise?
 • Er lavkarbo den beste dietten?

 

Du ender opp med å fokusere på helt feli sted! Jeg så ikke mine egentlige utfordringer før jeg fikk en coach som kunne hjelpe meg med hva som faktisk var min utfordring! Google var en blindvei for meg!

 

«Alle dietter fungerer så lenge du følger de»

dette har du hørt før og det stemmer.

 

Det gjør også nesten alle spørsmålene om den optimale dietten irrelevant. 

 

Et bedre spørsmål er hvordan følger du dietten(e)?

 

JA, du kan gjøre de tipsene over for å forbedre oddsen din bitte litt. Du kan oppdage ny mat, eller lære det masse om hva som er sunt eller ikke sunt.. Kanskje du finner en metode som passer deg bedre...

...men har du holdt på i årevis med diett etter diett er det ikke bare en bedre diett for de du er ute etter... Du trenger å finne ut HVORFOR du ikke klarer å få en varig livsstilsendring!

Etter de neste 5 punktene er du på god vei til rett fokus. OG DIN DRØMMEVEKT…


 Bare se det for deg:

Morgene 5 september.. Det er sol, blå himmel, litt morgendugg og en nydelig morgen. Klokka er 0603 du har akkurat stått opp. Av ren vane går du på vekta… OG FÅR SJOKK… Det tallet du har ønsket å se i 15 år lyser mot deg! DU HAR NÅDD MÅLVEKTA DE!

Hvilken følelser kjenner du på i DET øyeblikket?

 

 

 1. Tro at det skal være så strengt og hardt

 

Du jobber så hardt. Forventer å være så sulten at magen vrenger seg. For du har spist opp kaloriene for dagen -- så jobben din nå er å gå rundt med rumlende mage -- for skal du ned i vekt og du skal ikke jukse!

 

Dette er oppskriften på misslykket fordi du jobber mot kroppen.. Den kampen vil du ALLTID tape.. Du er en overleveses marskin og når du sulter deg på denne måten tror kroppen det er krise.. 

Kroppen er en smart huleboer med begrenset tilgang på mat...

 • Den skrur automatisk ned forbrenningen.. For å spare...
 • Fordøyelses prossesen sparer energi og du kan bli litt mer forstoppet eller tregere,
 • du blir mer stresset så du sover dårligere (kroppen er på vakt i tilfelle, det er jo krise) 
 • Du føler deg mer sulten (kroppen skrur opp grehlinhormonproduksjonen)
 • du føler deg mindre mett av de samme måltidene (du produserer mindre leptin)

til sammen er dette en coctail som du umulig klarer å fortsette å KJEMPE MOT i lengden... du må være smartere og jobb MED kroppen

 

Ett av de viktigste stegene du kan ta for å starte samarbeide med kroppen om vekttap er:

..være nysgjerrig på hvordan man definerer sult.

 

I stedet for å jobbe mot sultfølelsen og tro at mer sult = større vekttap. 

 

Tenk om sult ikke hadde vært ett stort problem.. Tenk om du bare kunne registrere sulten og tenke nå er jeg sulten, da må jeg bare gjøre meg ferdig her så går jeg å spiser.. Istedefor kan man ofte oppleve at man MÅ HA MAT NÅÅÅÅÅÅ! Og hangry og all den gode stemmningen det fører med seg..

 

Hvordan du tolker signalene fra kroppen din er nemlig noe du kan endre.. La meg forklare:

 

Jeg skal bruke meg selv som eksempel.. Noen ganger kunne jeg kjenne en ekstrem trang til å spise, og jeg ble aldri mett.. 

 

Å her snakker vi ett helt brød med pålegg uten å føle at man har fått nok.. Etter at jeg begynte å bli bevisst i disse situasjonen og litt nysgjerrig på hvordan jeg egentlig hadde det i disse tilfelene oppdaget jeg no som var veldig overraskende.. 

 

Egentlig hadde jeg vondt i magen.. Jeg hadde lært meg til at det betydde at jeg trengte mat.. Det var feil... Og jo flinkere du blir på å lære deg når du faktisk er sulten og når du egentlig bare har lyst på noe, jo lettere blir det å spise mer deg dagene du faktisk trenger å spise mer.. 

 

Da vil du unngå alle de ulempene jeg beskrev over!

 

Altså de følelsene du kjenner på når du tenker «nå er jeg sulten» eller når du har så lyst på noe. Det ubehaget i kroppen som du i dag må unngå, ved å spise mye, sjokolade eller potetgull. Det ubehaget må du lærer du å takle og definere på en ny måte.

 

Når følelsen dukker opp så kan du heller tolke den som et signal, du stresser deg ikke opp rundt den. Føler ikke du må løpe til kjøleskapet for å spise NÅ. Det føles mer behagelig, avslappet.

 

Jeg skjønner at dette høres rart ut og kanskje det ER dumt å inkludere i en slik liste som muligens er det første du leser om meg:

 

HEI… Jeg heter Ingrid og her kommer jeg å forteller deg hvordan du føler og ikke.

 

Men jeg mener IKKE at du gjør noe feil! Du har bare laget deg en vane som føles akkurat slik den kjennes i dag, MEN den er ikke hugget i stein!

 

For etter å ha gått gjennom vektnedgangen med å utforske og finne ut hvorfor du velger å spise som du gjør og hvorfor du overspiser i de situasjonene du gjør (og mine kunder kan bekrefte dette) så vil det å «omdefinerer» hvordan du tolker dette i fremtiden gjøre et varig vekttap MYE lettere. Det kalles en livsstilsendring.

 

Du kan lære å registrere sulten, cravings og følelsesspising og registrere den og bare la den gå over å forsvinne. Akkurat som naturlig tynne mennesker gjør.

 

For sulten kan forsvinne på 2 måter

 1. Spise for å fjerne sulten
 2. La den ligge der også går over etter kort tid. (når du kjenner forskjell på sult og cravings er dette sant!)

 

Men dette er ikke en prosess hvor du bare går fra 1 – 2 - 3 , du kan ikke bare bestemme deg for nr 2. Det krever at du jobber med hodet ditt, og klarer å skille cravings fra sult, følelser og sug ut av formelen.

 

Er du vant til å spise mye sukker og karbohydrater -- så er dettte den største sniken til følelsen av sult.

 

Kutter du det vil «abstinensene» minst den første uka føre til at du føler at du er sulten, men egentlig har du bare lyst på noe søtt… Dette er litt innviklet og jeg skal ikke gå mer inn på dette her…

 

Det er dette jeg jobber grundig gjennom med mine kunder i programmet «Målbevisst vekttap» -- intensiv jobbing i 3 måneder med meg som guider deg for å bli mer observant på disse tankene og følelsene. Vil du gjøre det selv må du regne med minimum ett år!

 

Fordi vi er så innmari fast i de tankemønstrene vi hører oss selv gjenta flere ganger daglig… derfor tar mye lengre tid å oppdage de selv, mens andre ser det på sekunder fordi vi har en annen synvinkel enn deg.

 

Som bringer oss til tabbe nummer 3:

 

 1. Du jobber ikke med hodet og tankesettet

Dette er hemmeligheten! Det som gjør at du sitter fast i ett yoyodiett-mønsteret. Bare les hvilken som helst solskinnshistorie. De bestemmer seg. De gjennomfører. De fant noe som funket for dem!

 

Plutselig var det noe som klikket og de bare gjennomførte.

 

 

La meg illustrere det:

 • Se for deg at du har et A4 ark i hendene
 • Jeg vil at du skal prøve å rive det i to.
 • Hvordan går det? Prøver du å rive det?
 • Du rev det i to gjorde du ikke?
 • Det var ikke det jeg ba deg om.
 • Du skulle PRØVE å rive det i to
 • Ser du poenget? Når du prøver å gjennomføre så går det ikke

 

UANSETT hvor god planen din er så må du ut av komfortsonen din og føle på ubehaget i form av mindre mat, godteri, annen mat, nye matrutiner, mer aktivitet, være mindre med venner som saboterer for deg, la vennene ikke saboter for deg lengre…

 

Å gå ned i vekt krever en innsats og du må lære deg hvordan du takler disse. Hvis ikke kommer du virkelig ingen vei.

 

Akkurat som jeg ikke gjorde i 15år.

Jeg fokuserte på å minimere sult, spise så mye «sunne» søtsaker som mulig og annet for å holde meg innenfor de grensene jeg var komfortable i og derfor så jeg heller ikke resultater... 15 frikings år... 

 

 1. Tror trening og aktivitet er viktig for å gå ned i vekt

 

Jeg har brukt trening som et super viktig ned-i-vekt-middel hele livet, men det var først når jeg sluttet å trene for å finne løsningen at jeg virkelig så resultater.

 

Å jeg skal si deg hvorfor det tvang meg til å skjerpe meg og finne en løsning som fungerer.

            JEG ELSKER JO Å TRENE/VÆRE I AKTIVITET

 

Jo fortere jeg satt meg ned og virkelig kom til bunns i dette, jo fortere kunne jeg gå tilbake å utfordre meg på det jeg synes er spennende. Som hinderløp og klating, skulle jeg prestrere bedre, måtte jeg gå ned i vekt.. 

 

Du vil se raskere fremgang med trening. Spesielt hvis du trener hardt, men jeg mener å står 100% for at det er ikke det du må fokusere på.

 

Vekttap er en stor nok utfordring i seg selv at det det å legge på mye og tung aktivitet er HELT feil fokusområdet til å begynne med i en dietten. 

 

Men jo lengre du har slitt med vekta, jo mindre er det trening som er løsningen.

Gjør det enkelt og hold det kort, ta en faktor om gangen -- for eksempel: få maten på plass.

 

Jeg mener for all del ikke at du skal legge deg på sofaen og ligge der til du på magikvis har gått ned kiloene.

Aktivitet er sunt for HELSA og godt for kroppen!

Den du er ikke i aktivitet for å gå ned i vekt eller for å forbrenne kalorier, men fordi det gjør deg godt og det skal føles godt.. 

 

Du skal holde deg i aktivtet: 

 • Gå turer
 • Lek ute/inne med venner og kjæreste (spill kubb, fotball, minigolf, bowling)
 • Grundig rydd og vask ett rom i uka (gir en fantastisk god følelsen og du får et rent og ryddig hjem… DEILIG... VINN-VINN à forbrennerkalorier, går ned i vekt OG liker omgivelsene dine hjemme)
 • Gå rundt i stua i reklamepausene eller mens du ser på tv
 • Samle 10 000skritt om dagen. Er det for stort sprang -- start der du er:
  5 000 skritt om dagen kanskje i en uke?

  Neste uke er målet 5500skritt om dagen også øker du med 500 hver uke til du er på 10 000skritt.
 • Finn de aktivitetene DU trives med og som gir den en glede utover bare det å gå ned i vekt og forbrenne kalorier.. bowling, boccha, painball, kubb, tennins, badminton, lær en dans på youtube, kun fantasien setter grenser…

 

 

Dette bringer oss til tabbe nummer 5..

En av de aller største fellene vi går i når vi trener er at vi prøver å gjøre opp for kaloriene vi overspiste eller presse oss mest mulig for å gå fortsest mulig ned.

Vi trener hardt og vi presser oss hardere for å forbrenne mest mulig kalorier og få maks ut av hver økt. Dette er fryktelig dumt:

 

 1. Du lytter ikke til kroppen og presser deg hardere

 

Hvor mange ganger har du tvunget deg på en hard treningsøkt selv om du er skikkelig gjennomsliten, men du må forbrenne kaloriene?

Eller vært så sulten at tørr kylling og salat er et reelt alternativ?

 

I de tilfellene burde vi lyttet til kroppen å slappet av eller spist den tallerkenen med salat og kylling. For det er det kroppen trenger.

 

Du kan stole på at du fremdeles hadde godt ned i vekt og du hadde skapt en situasjon som hadde latt deg holde ut dietten din. OG vært i mål nå. Istede sitter du her og fortsetter å finne «løsningen»…

 

Når vi presser kroppen så langt trigges overlevelses instinktet i hjernen ->  fight-and-flight…

 

Du begynner ubevisst å bevege deg mindre, kroppen produserer mer grehlin og du blir mer og mer sulten (det er kroppen som prøver å redde deg fra sult og gjøre deg mer desperat etter mat), du blir slapp, sliten og du mister motivasjonen.

 

Det er kroppens naturlige respons når den tror det er krise. Du kan helt fint gå fort ned i vekt, men gjør det MED kroppen og ikke imot. Det er en kunst som ikke kommer naturlig for deg i dag.

 

Når du begynner å gå ned i vekt på en måte du og kroppen kan trives med vil du mest sannsynlig føle at du jukser og du har ikke noe tro på at det kan fungere.

 

 • Du føler ikke du er streng nok,
 • Du føler du trener for lite,
 • Du føler du fokuserer for lite på det,

 

Men gang på gang har jeg sett kunder måtte slite seg gjennom dette. Det er litt ironisk er det ikke. Vi ønsker å gjøre vekttap minst mulig smertefullt… allikevel er det akkurat det vi ender opp med å gjøre..

Lise Tallaksen gikk ned 5 kg på 3 uker. (Programmet kom i gang, lillebror og en enklere og billigere variant av «Målbevisst vekttap»)

Takk for en fin kostholdsplan og treningsplan😊

Her er mitt resultat så langt😄 Nå er det gøy å gå på vekta, og det er gøy å finne frem målebåndet! Fortsett å skriv gode planer😄

Nedgangen fordelt på kroppen:

Bryst: 10,5cm

Midje: 12cm

Hofter: 13,5cm

Rumpe: 11cm

 

 

                                    

 

Dette ER bevis på at når du er SMART kan du nå resultater du ikke har klart til nå.

Men du MÅ lytte til kroppens signaler å gjøre det som føles rett for DEG og kroppen din.

 

Om du bare blir mett av sjokolade og du føler du mååå ha det, så er ikke det å lytte til kroppens behov og det du trenger.

 Se heller på kroppens signaler som forslag og ikke noe du MÅ gjøre. Lytt til de og vurder om dette er noe du trenger å ta hensyn til.

 

Er du i kjøleskapet for 10ende gang uten å finne noe å spise, trenger du ikke mat. Uansett hvor sulten du føler deg og hvor nødvendig det føles.

 

Det kan være en vane eller annet som gjør at du havner i den situasjonen, men hodet på jakt etter den magiske retten du har lyst på. SJOKOLADE??

 

Er du sulten nok så gidder du faktisk å lage deg noe ordentlig mat eller så må du kanskje bare ta deg sammen å lage noe enkelt?? ;) <3

 

 1. Tro at selvtilliten vil komme automatisk ved vektnedgang

 

Gå virkelig inn i deg selv og vær ærlig… Hvor godt tar du vare på deg?

Hvordan du ser på deg selv?

 

Hvordan du snakker til deg selv i speilet?

 

Hva er det første du ser etter når du går forbi utstillingsvinduet og ser deg i speilbildet?

 

 • Hvor tykke lår du har?
 • Om magen stikker ut?
 • Skjuler du kroppen godt nok?

 

Vi er så strenge, kritiske og vår egen verste fiende.

 

Vi tror at om vi går ned i vekt DA føler vi oss bedre med oss selv. OG ja du vil være stolt av kroppen, men du vil fremdeles fortsette å være like kritisk til kroppen din.

 

Du vil bare finne noe annet å være kritisk til.

 

Hvis ikke hadde jo ikke tynne jenter/gutter hatt dårlig selvtillit. Men det har de jo absolutt!

 

Faktisk så er det sånn at selv om du kommer til målvekta de så begynner de fleste å tenke at «kanskje jeg burde gå ned 1 kilo til, jeg er ikke helt fornøyd med magen.» eller «2 kg til ned så er jeg safe.»

 

Den eneste grunnen til at de gjør dette er fordi de har jobbet i så mange år med å gå ned i vekt og dette er også det som føles normalt og rett for dem å fokusere på.

 

Du må jobbe med å føle deg bedre i din kropp akkurat som du må omprogrammere hjernen ved målvekta om at nå er jeg fornøyd. Du kan lage en regel som:

Hvis jeg er 4 kg tyngre enn dette må jeg spise litt sunnere, ellers er jeg fornøyd med kroppen og vekta!

 

Du gjør deg selv en BJØRNETJENESTE ved å begynne å jobbe med å snakke bedre til deg selv allerede i dag.

 

Ikke gå rett til jeg elsker kroppen min fra «jeg er så missfornøyd.» Det er ikker sikkert du klarer å tro på det med en gang..

 

Men legg merke til det du faktisk gjør bra. Hva du mestrer og hvordan du klarer å navigere deg gjennom en kaotisk verden og alle de tingene du mestrer å får til.

 

Tenk alt kroppen din har vært igjennom fysisk og psykisk.

 

Ikke bare gi deg selv kritikk for alt du ikke mestrer som du ønsker, balanser det ut med å fokusere på det du også mestrer og faktisk er god på!

 

Det bygger grunnmuren som gir deg noe å bygge på.

 

Ett siste tips som virkelig hjelper deg når vekttap er vanskelig og du er på nippet til å gi opp:

Se på deg selv som suksessfull. Når du bare vil ha sjokolade så registrere det, kjenn hvordan det føles og om du har det travelt, eller det bare føles veldig ubehagelig. Det er din versjon av å være utenfor komfortsonen din.

 

Når du sitter der og bare vil ha sjokoladen i skapet, se på deg selv som suksessfull og at du mestrer dette. Du klarte det. Du gikk ned kiloene. Og ikke bare fokusere på at dette må du, du burde ikke spise, du skal jo ned i vekt så du vet bedre.. Men du har så lyst på og en bit går jo bra… Hadde det bare vært EN bit..

 

PRØV DET! Det fungere hvis du praktiserer å husker på det!

 

 

 

Oppsummert ser lista slik ut:

 1. Vær forsiktig med å sluke alt av informasjon du finner på nett uten å ta hensyn til kroppens behov
 2. Planlegg for å kos deg og ha det gøy også på diett
 3. Vær i aktivitet, men ikke tving deg gjennom treninga bare for å forbrenne kalorier
 4. Stol på at du vet hva som er riktig, gå tilbake til de enkle grunnleggende prinsippene
 5. MEN for å få det til å fungere ordentlig MÅ du jobbe med hodet ditt, ut av komfortsonen og sprenge grenser.
 6. Jobb med å bygge deg selv opp og være stolt av deg selv og din innsats

HUSK denne dagen… Den vil endre måten du ser på vekttapet fremover!

 

Mer lesestoff her: 

 

Close

50% Complete

7 dager med tips for å bli kvitt overspisingen!

Husk å sjekke søppelkassen!